Complexitatea scade eficiența

In materie de web design si multumedia suntem tentati sa alegem de cele mai multe ori ceea ce este mai impunator. Ceea ce se impune prin complexitate, dimensiuni sau o calitate inalta este mereu, fara indoiala, varianta cea mai atractiva, indiferent la directe ne referim. Desigur impozantul nu semnifica intotdeauna cea mai buna calitate, odata pentru ca insasi caracteristica impunatoare nu reprezinta o calitate de sine statatoare, avand un mare grad de subiectivitate, si apoi pentru ca, stim cu totii, ceea ce este impunator, de obicei vine la pachet cu o sumedenie de neplaceri cauzate de superlativul sistemului respectiv.
Ca sa n-o mai lungesc prea mult, am sa vorbesc concret. De curand am avut o experienta, insa voi incerca sa fiu impartial si n-am sa ies din sfera genrealitatilor, desi ma voi referi in mare parte la o experienta concreta.
Am intampinat necesitatea unei modificari, iar pestru asta a fost nevoie sa contactez “mai-marii” serverului. Este vorba despre un faimos server din Europa, unde sistemul este cat se poate de structurat si ierarhizat, astfel incat suportul pentru clienti este constituit pe nivele, la care esti transferat, dupa un alt sistem de departajare, in functie de nevoile tale. Mai intai esti preluat de un operator, apoi trimis la un altul, si asa mai departe, pana cand, dupa ore de rabdare, in care rezonabil vorbind, timpul si energia risipite au depasit cu mult nevoile pentru care am accesat suportul, iti este in sfarsit rezolvata problema.

Pe cand la un server de Romania de pilda, care este mult mai mic ca intindere si mai simplificat, treaba este mult mai operativa, si imi permit sa exprim atat de simplist aceasta idee, pentru ca efectiv dimensiunile reduse ale sistemului fac ca rapiditatea sa fie cea care caracterizeaza un astfel de sistem. N-am sa continui prin a compara si sub alte aspecte, caci ma voi rezuma doar la concluzia ce reiese din aceasta experienta, si anume ca suportul tehnic / serviciul clienti este cu atat mai eficient cu cat sistemul este mai simplifcat, si cu atat mai dificil si anevoios cand este structurat pe nivele, teste, filtre si alte minunate elemente distinctive, care nu fac decat sa ingreuneze realmente, tocmai acel proces care se cere a fi rapid si eficient.

Ceea ce nu doresc, este sa nu se inteleaga o diferenta de nivel data de provenienta, sau apartenta la un stat. 🙂
In mod cert, fiecare s-a lovit de asemenea probleme, inampinand dificultati tocmai acolo unde intreg sistemul este conceput spre a usura operatiunile si a crea conditii de suport optime. Parodoxal sau nu, astept parerile sau explicatiile voastre.

Trimite mai departe!