Formatul de imagine JPEG XL promite fișiere mai mici, compatibilitate inversă și multe altele
JPEG, standardul de compresie cu pierderi pentru imaginile utilizate pe Internet și camerele digitale, ar putea primi un upgrade atât de necesar până la sfârșitul anului. Creatorii JPEG XL susțin că formatul lor open-source gratuit oferă îmbunătățiri care vor duce la o reducere semnificativă a lățimii de bandă globale și a costurilor de stocare. Formatul de imagine JPEG a fost dezvoltat pentru prima dată de cercetătorii de la Organizația Internațională de Standardizare (ISO) în anii 1980.
De-a lungul anilor, datorită numeroaselor sale avantaje față de alte formate ale timpului, a devenit formatul inițial pentru fotografiile de pe camerele digitale și World Wide Web. La acea vreme, era revoluționar, reducând timpul necesar încărcării imaginilor (gândiți-vă la 5 secunde față de minute) și putea stoca până la 50 de imagini, mai degrabă decât 1, pe un card de memorie. De aproape 30 de ani, acest standard, care folosește compresia datelor pentru a menține fișierele mici, a rămas în mare parte neschimbat și necontestat, chiar și după mai multe încercări nereușite. Totuși, asta s-ar putea schimba. Mai multe formate introduse în trecut pentru a înlocui JPEG, inclusiv JPEG 2000, JPEG XR, Google’s WebP și chiar HEIC, nu au reușit să fie adoptate pe scară largă. JPEG XL speră să rescrie acel script. JPEG XL poate prelua fișierele JPEG existente și le poate transcoda, fără pierderi, pentru a reduce dimensiunea acestora fără a le compromite calitatea. Un singur fișier JPEG XL poate fi stocat pe un server și poate servi atât clienților JPEG cât și JPEG XL.
Un fișier JPEG XL poate fi, de asemenea, restaurat la JPEG inițial prin compatibilitate inversă fără a compromite fișierul. Formatul va aduce beneficii fotografilor prin includerea unei game largi de culori, HDR (gamă dinamică ridicată) și imagini cu adâncime de biți ridicată. Formatul va aduce beneficii fotografilor prin includerea unei game largi de culori, HDR (gamă dinamică ridicată) și imagini cu adâncime de biți ridicată. Suport pentru imprimare, panorame mari, imagini la 360 de grade și rafale de imagine este, de asemenea, disponibil. Optimizat pentru medii web receptive, se adresează, de asemenea, nevoilor actuale ale utilizatorilor de internet pe o gamă largă de dispozitive, cum ar fi tablete și smartphone-uri. „JPEG XL include în plus funcții precum animație, canale alfa, straturi, miniaturi, codificare fără pierderi și progresivă pentru a sprijini o gamă largă de cazuri de utilizare, inclusiv, dar fără a se limita la galerii foto, e-commerce, social media, interfețe utilizator și stocare în cloud.
Ceea ce promit creatorii este o calitate superioară a imaginii, un raport codec mai mic decât tipicul 20: 1 la 50: 1 și codificare plus decodare fără accelerare hardware pe dispozitive mobile. Standardul are patru specificații care vor fi combinate pentru a face din JPEG XL standardul, în viitor, până la sfârșitul anului 2021, atâta timp cât proiectul nu întâmpină obstacole. Chiar dacă este pus în plan înainte de sfârșitul anului, poate dura ceva timp pentru ca acesta să fie compatibil cu toate aplicațiile și platformele disponibile.