Un nou format de imagine pentru Web

WebP este un format de imagine modern care oferă o compresie superioară fără pierderi și pierderi pentru imaginile de pe web. Folosind WebP, webmasterii și dezvoltatorii web pot crea imagini mai mici și mai bogate, care fac webul mai rapid.

Imaginile fără pierderi WebP sunt cu 26% mai mici în dimensiune comparativ cu PNG-urile. Imaginile cu pierderi WebP sunt cu 25-34% mai mici decât imaginile JPEG comparabile la un indice de calitate SSIM echivalent.

WebP fără pierderi acceptă transparența (cunoscută și sub numele de canal alfa) la un cost de doar 22% octeți suplimentari. Pentru cazurile în care compresia RGB cu pierderi este acceptabilă, WebP cu pierderi acceptă, de asemenea, transparența, oferind de obicei dimensiuni de fișiere de 3 × mai mici comparativ cu PNG.

Mai multe informații pentru webmasteri

Cum funcționează WebP

Compresia Lossy WebP utilizează codificare predictivă pentru a codifica o imagine, aceeași metodă utilizată de codecul video VP8 pentru a comprima cadrele cheie din videoclipuri. Codificarea predictivă folosește valorile din blocurile vecine de pixeli pentru a prezice valorile dintr-un bloc și apoi codifică doar diferența.

Compresia WebP fără pierderi folosește fragmente de imagini deja văzute pentru a reconstrui exact noi pixeli. De asemenea, poate utiliza o paletă locală dacă nu se găsește nicio potrivire interesantă.

Tehnici de compresie WebP în detaliu

Un fișier WebP constă din date de imagine VP8 sau VP8L și un container bazat pe RIFF. Biblioteca autonomă libwebp servește ca o implementare de referință pentru specificația WebP și este disponibilă din depozitul nostru git sau ca tarball.

Suport WebP

WebP este acceptat în mod nativ în Google Chrome, Firefox, Edge, browserul Opera și în multe alte instrumente și biblioteci de software. Dezvoltatorii au adăugat, de asemenea, suport pentru o varietate de instrumente de editare a imaginilor.

WebP include biblioteca ușoară de codificare și decodare libwebp și instrumentele pentru linia de comandă cwebp și dwebp pentru conversia imaginilor în și din formatul WebP, precum și instrumente pentru vizualizarea, muxingul și animarea imaginilor WebP. Codul sursă complet

Trimite mai departe!